2016

Denna sida skildrar mest vad som hänt senast och händer i närtid, för medlemmarna i föreningen Odalmannens Museum

Bilder från Traktorparaden 2016


Jobb i verkstan

Olivern läckte vatten och fått vattenpumpen renoverad

Renovering av motor i MF

Juluppehåll 

Sista arbetsdagen inför julen den 13 dec avslutades med jullunchTRAKTORMAKT


Odalmannen har tillsammans med Gamla Linköping sökt och fått pengar till att modernisera en del av Odalmannens Museum. Syftet är att nå en större och bredare publik, ge kunskap om lantbrukets utveckling och traktorns påverkan för lantbrukets utveckling.


En arbetsgrupp med deltagare från Friluftsmuseet Gamla Linköping, Odalmannens Museum och en praktiserande student har jobbat fram ett slutgilltigt förslag på utställning.Entrén för musiebesökarna till Odalmannens Museum har  flyttas till vagnslidret, pryds av traktor och ett mjölkbord. Hela utställningen  beräknas bli klar under vintern och invigs under våren

Mjölkbord och traktor på plats


Uppskattad plats för våra besökare

Årsmöte  för Odalmannens Museum har hållits den 22 mars 2016

34 medlemmar deltog på årsmötet och det minglades flitigt före och efter årsmötet.

Ordförande Magnus Olausson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. Berättade om  der  gångna årets många aktiviteter  i museet.


Ordförandeklubban för mötet sköttes av Hans Agnarsson med säker hand. Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls med ekonomisk redovisning och verksamhetsberättelse samt sedvanliga val.


I år var det lite speciellt eftersom föreningen funnits i 20 år, läs gärna under fliken ”Ett museum kommer till” om museets historia.

Flera deltagare på årsmötet har varit med från starten och varit viktiga för museets tillkomst och fortlevnad.


Val till styrelse:

Håkan Carlback och Per Olof Gustavsson omvaldes till styrelsen på 2 år. Magnus Olausson har avböjt omval och istället valdes Gösta Milan.


Efter årsmötet höll styrelsen ett konstituerade möte där Gösta Milan utsågs till ny ordförande.
Mötet avslutades med spännande och intressanta berättelser, av en inlevelsefull Ulf Gustafsson om sitt forna arbete i Zimbave och från stater i forna Sovjet, allt i lantbrukets tjänst.


Ulf avslutade med att berätta  från ett besök i Australien 2015 om de stora lantbruk och lantbruksmaskiner som vi inte är vana att se i Sverige.

Årets studieresa gick norr ut

Första besöket var Bil & Teknikhistoriska samlingarna i Köping


Ett mycket intressant och sevärt museum med en mycket engagerad guide som berättade om motorer, bilar och andra tekniska underverk.

Är man i närhet av Eskilstuna så är ett besök på Munktellmuseet en självklarhet. Fick en intressant föredragning och guidning om Munktells historia, tillverkning av traktorer och fram till dagens utvecklade Volvo Entreprenadmaskiner.

Demonstrationskörning av äldre motorer och tröskverk